Gres, madeni yağlara göre daha yüksek akmazlığa sahip sabun jelinin mineral yağlarla emülsiyon halinde olduğu bir yağlayıcı çeşididir.
Gres, madeni yağlara göre daha yüksek akmazlığa sahip sabun jelinin mineral yağlarla emülsiyon halinde olduğu bir yağlayıcı çeşididir. Gres, akışkan bir yağ ile kalınlaştırıcı (viskoziteyi artırıcı) bir maddenin katı ile yarı akışkan arasında yapı değişikliği gösterdiği bir yağdır. Gres yağlarında akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olup, kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur. Gres yağı, özellikle mekanik aksamların rahatça işleyebilmesi ve aşınmanın önlenmesi için endüstrilerde kullanılmaktadır. Diğer yağlara oranla kullanım açısından en önemli avantajları; uygulandıktan sonra yoğunluğu nedeniyle, akmayan, damlamayan bir yapıya sahiptir.
Peki gresler kaç çeşittir? Özelliklerine göre hangi gresi tercih etmeliyim?
Gresler içerisinde bulundurduğu yağın özelliklerine göre farklı benlikler gösterirler. Örneğin; düşük viskoziteli ince yağ içeren gresler yüksek hızlar için uygundurlar ve iç ısınma problemleri yaratmazlar. Bununla beraber yüksek viskoziteli kalın yağ içeren gresler; orta ve düşük hızlar için uygundurlar ve yüksek yük taşıma özelliğine sahiptirler.
Gıda sektöründe beyaz renkli gresler kullanılırken makine sektöründe kırmızı, sarı ve mavi renkte gresler buluyor. Aynı zamanda iplik sektöründe şeffaf renkle olan greslerde mevcuttur. Buradan da anlaşılacağı gibi bir çok gres rengi mevcuttur. Şu renk olur gibi bir genelleme yapmak kesinlikle yanlış olacaktır.