Şanzıman Yağlarının seçimine ilişkin yönergeler

İdeal olarak, herhangi bir yağlayıcı önermeden önce ekipmanı yerinde incelemek ve analiz etmek en iyi uygulamadır. Pek çok üretici, yağlayıcı seçimi için yönergeler sunuyor ancak bazı önemli unsurları dikkate almıyor. Maksimum operasyonel güvenilirlik

İdeal olarak, herhangi bir yağlayıcı önermeden önce ekipmanı yerinde incelemek ve analiz etmek en iyi uygulamadır. Pek çok üretici, yağlayıcı seçimi için yönergeler sunuyor ancak bazı önemli unsurları dikkate almıyor. Maksimum operasyonel güvenilirlik

Vites kutusu

yalnızca işletim malzemelerine bağlı değildir, aynı zamanda tüm tasarım aşamalarında entegre yapısal elemanlar olarak doğru yağlayıcıların seçilmesine de bağlıdır.

Seçimde önemli rol oynayan faktörler:

  • Şanzıman tipi:Boyutlar, dişlerde kullanılan metal, kayma özellikleri ve dişli oranı, açık veya kapalı kasa
  • Çalışma koşulları:Yüke bağlı olarak titreşim ve şok seviyeleri, aşınma önleme ve aşırı basınç özellikleri
  • Servis yağı sıcaklığı:Çok düşük, orta (+20°C ve +80°C), sıcak (+80°C) ve aşırı (+120°C)
  • Makine ortamı ve bakım koşulları

Bu faktörler hesaba katıldığında dişli yağı seçimi için aşağıdaki kriterler ortaya çıkar:

  • Viskozite– Yağlama yağlarının en önemli özelliklerinden biri
  • Katkı maddeleri– Bu, kategoriyi belirler ve çalışma koşulları altında belirli performans özelliklerini etkiler
  • Baz Yağ– Genel çalışma koşullarını, dişli tipini ve diğer faktörleri belirler.
VİSKOZİTE:

Bu faktör, yağlayıcı filmin oluşumunu belirlediği için son derece önemlidir. Belirli bir hız ve yükte etkileşen yüzeyler arasındaki film kalınlığını belirler. Çoğu viskozite seçim yöntemi için 'yük'ü tespit etmek zordur. Dolayısıyla 'yük' varsayılır ve 'hız' belirleyici faktör haline gelir.

Viskozitenin sıcaklıkla değişme derecesi, mineral yağ, polialfaolefin, ester, poliglikol gibi baz yağın yanı sıra yağlayıcıda bulunan VI iyileştirici katkı maddelerine bağlıdır.

Viskoziteyi belirlemek için en yaygın yöntemlerden biri ANSI (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) ve AGMA (Amerikan Dişli Üreticileri Birliği) standardı ANSI/AGMA 9005-E02'dir. Yağlayıcının yükü, viskozite indeksi ve basınç-viskozite katsayısı bu yöntemde kullanılan faktörlerdir.

KATKI MADDELERİ:

Pek çok çeşidi olmasına rağmen, dişli yağları üç genel kategoriye ayrılır: Ar-Ge, sürtünme önleyici ve bileşik. Dişli yağlarındaki katkı maddelerinin seçimini çalışma koşulları belirler.

R&O Pas ve Oksidasyon anlamına gelir. Dişli yağlarının korozyon önleme özellikleri, çelik ve bakır üzerinde korozyon koruması için ayrı ayrı değerlendirilir.

Sızıntı veya yoğuşma nedeniyle suyun varlığı ortamdaki oksijenle birleşerek yetersiz korunan çelik yüzeylerde paslanmaya neden olabilir. Polar pas önleyiciler içeren katkı maddeleri, kompakt ve koruyucu, su itici bir katman oluşturur. R&O dişli yağları genellikle kimyasal stabilite, korozyon önleme ve köpük bastırma kategorilerinde iyi performans gösterir.

Sürtünme önleyici; Yaygın olarak aşırı basınç (EP) yağlayıcıları olarak adlandırılan yağlar, R&O yağlarınınkini aşan bazı performans özelliklerine sahiptir. R&O yağlayıcıları için listelenen özelliklere ek olarak, sürtünme önleyici yağlayıcılar, film mukavemetlerini veya yük taşıma yeteneklerini artıran özel katkı maddeleri içerir.

Bileşik; Bileşik bir yağlayıcı, kayganlığını ve film mukavemetini arttırmak için sentetik yağ asitleriyle karıştırılır. Bu dişli yağlayıcılarının en yaygın uygulaması sonsuz dişli uygulamalarıdır.

BAZ YAĞ:

Baz yağın kalitesi, dişli yağınızın performansını belirlemede çok önemli bir faktördür. Yüksek kaliteli mineral baz yağlar çoğu uygulamada iyi performans gösterir. Mineral bazlı yağlar tipik olarak yaygın sentetiklere göre daha yüksek basınç-viskozite katsayılarına sahiptir ve belirli çalışma viskozitelerinde daha fazla film kalınlığına izin verir. Ancak sentetik baz yağların tercih edildiği durumlar da vardır. Bu sentetik yağlara dayalı dişli yağlayıcılarının en etkili olduğu kanıtlanmıştır: polialfaolefin (PAO), poliglikol (PG) ve ester (E)

Sentetik veya Mineral baz yağlar arasında neyi seçeceğinizi merak mı ediyorsunuz? Bu soruyu ayrıntılı olarak inceleyeceğimiz bir sonraki blogumuz için bizi takip etmeye devam edin.

Buraya tıklayın

Tüm Dişli Yağları serimizi görmek için veya

Buraya tıklayın

 Broşürümüzü indirmek için.